0
0
Sepetim
0
0

Tezhip Sanatı Tarihçesi

Tezhip Sanatı Tarihçesi

Tezhip Sanatı Tarihçesi

Tezhip Sanatı

 

Tezhip sanatı; boya ve altın tozu ile yapılan süslemelere verilen isimdir. Kitaplarda ve murakkalarda görülür. Bu eserlere müzehhep denmektedir. Tezhip sanatını icra eden kişiye müzehhib denmektedir. Tezhip Arapça bir kelimedir ve Türkçe karşılığı altınlamadır. Fakat tezhip sanatı toprak boyalarla da icra edilmekte ince kitap tezyinatında kullanılmaktadır. 

Tezhip sanatı oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Uygur Türklerine dayanan bu nadide sanat Sungur Bey devrinde Türk ve İran ustalarının Herat Ekolünü ortaya çıkarması ile gelişmiştir. Bu dönemde Baba Nakkaş başta olmak üzere, Saray Nakışhanesi'nde yetişen pek çok sanatçı Türk Tezhib Sanatı'nın şaheserlerini ortaya çıkarmışlardır. Tezhip, Osmanlı Saray Bürokrasisi'ndeki yerini alarak, resmi evrakın süslenmesinde de kullanılmaya başlanmış, böylece gelişiminin arkasına sarayı alarak en parlak devrini yaşamıştır. 

El yazması kitaplarda zahriyeler, hatimeler, kitapların ilk sayfa başları, başlık, Kur'anlarda sure başı, fasılbaşı, secde kenarları ve değerli yazmaların sayfa kenarları tezhiplenirdi.

Türk tezhibi dört genel bölümden oluşur:

  • Selçuklu tezhibi
  • Osmanlı erken devir tezhibi
  • Osmanlı klasik devir tezhibi
  • Batılılaşma dönemi tezhibi

15. yüzyılda genellikle rumi üsluptaki kıvrımlı bezemeler, Lale devrinde kökler ile çiçekler, barok devrinde ise Avrupa Rönesans ve barok kıvrımları taklit edilmiştir. 18. yüzyıldan itibaren tezhip sanatımız barok ve ardından rokoko sanat akımlarının etkisine girerek belirgin bir değişiklik geçirmiş ise de meydana getirdiği güzelliklerden hiçbir şey yitirmemiştir.

Teknik ayrılıklarına göre; zeminleri doldurulmuş ağır tezhipler, katı'a, saz yolu, pesend, halkar, altın varak yapıştırma, ezilerek toz haline getirme, serpme (zerefşan) ve püskürtme gibi çeşitli metotlar tezhibe uygulanmıştır.

Tezhip sanatı hat yazılı tablolarda, dua tablolarda, islami tablolarda, ayet tablolarda, nakışlı tablolarda da yerini almış, Kur’an-ı Kerim ayetlerini başları ve bitişlerini süslemeye devam etmiştir. Sizler de geleneksel sanatlara ve nakışa ilgiliyseniz ve hat sanatına ait eserleri takip ediyor ve yaşam alanlarınızda sergilemek istiyorsanız ART’ÜL SANAT GALERİSİ olarak birinci sınıf işçilik ve yılların getirmiş olduğu tecrübe ile sizleri dinliyor, talepleriniz doğrultusunda titizlikle üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünlerin teslimini güvenle gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimizi incelemek ve diğer modellere bakmak için sitemizi inceleyebilir ya da 0507 799 43 96 numaramızdan kişiye özel sipariş verebilirsiniz.